dinsdag 20 oktober 2015

Wortelpeterselie


Het is altijd leuk om iets nieuws uit te proberen! Deze wortelpeterselie lijkt op een kleinere uitvoering van pastinaak en de smaak ligt tussen die van een knolselderij en echte peterselie. Lekker in een (room)soep, in een stamppot of in deze lasagne of salade!


Lasagne met wortelpeterselie béchamelsaus
Snij 2 (grote) peterseliewortels in kleine stukjes en stoom deze. Snipper intussen 1 rode ui, 2 teentjes knoflook en een bakje kastanjechampignons in plakjes. Doe een flinke scheut olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook en voeg de champignons toe. Voeg hier vervolgens je favoriete pastasaus aan toe (kant-en-klaar of naar eigen recept) en laat op een laag vuurtje sudderen. Haal de wortelpeterselie van het vuur en voeg een scheut room toe en pureer het geheel met een staafmixer tot een dikke gladde massa. Smelt in een pannetje 50g boter, voeg hier (rustig) 50g bloem aan toe en klop met een garde tot een goudgele massa. Giet er vervolgens 250ml melk bij en blijf goed kloppen tot een mooie egale saus. Roer de wortelpeterselie door de béchamelsaus en maak op smaak met zout en peper. Vet een ovenschaal in met olijfolie en schenk de eerste laag tomatensaus er in, vervolgens de lasagne bladeren, dan de béchamelsaus, dan weer de bladeren etc. Eindig met de witte saus en strooi over de bovenste laag lekker veel pijnboompitjes en zet de schaal in de oven (temperatuur en tijd zijn afhankelijk van het soort lasagne bladeren dat je gebruikt).

Geroosterd brood met wortelpeterselie salade
Schil de wortelpeterselie (ongeveer 300g) en snij deze in kleine reepjes. Blancheer deze één minuut in kokend water met een flinke scheut citroensap en wat zout. Giet af in een vergiet, koel direct onder de koude kraan en laat goed uitlekken. Maak dan de dressing van 2el mayonaise en 1tl mosterd en roer daardoor een fijngesnipperd sjalotje, in reepjes gesneden augurk en de wortelpeterselie doorheen. Breng op smaak met wat zout. Serveer de salade op geroosterde boterhammen, belegd met plakjes grillworst en maal er nog wat verse peper over.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten